Авто-Мото Заначка ;) :: www.amz.in.ua

Статті, новини, фотографії, посібники, відео - все про авто та мото - тільки корисне!

E-mail

Пароль


Зареєструватися

Департамент ДАІ МВС України започатковує акцію “Не будь байдужим!” : Новини

Новини >

Всі новини (1949665 хітів) >>>>>

02 Июля 2009

   У Департаменті ДАІ МВС України відбулася прес-конференція. Начальник ДДАІ МВС України Сергій Коломієць розповів про результати діяльності підрозділів Державтоінспекції у першому півріччі поточного року. Так, упродовж цього часу вдалося підвищити ефективність впливу на рівень аварійності та тяжкість її наслідків, а також суттєво покращити стан транспортної дисципліни серед учасників дорожнього руху.

  
   В результаті вжитих заходів за 6 місяців 2009 року, порівняно з аналогічним періодом 2008 року, загальна кількість дорожньо-транспортних пригод зменшилася на 25,3 %, у тому числі з постраждалими - на 31,2 % (із 23 234 до 15 982 ДТП), загиблих у ДТП - майже на 40 % (із 3 493 до 2 109 осіб), травмованих учасників дорожнього руху - на 31,3 % (із 28 701 до 19 710).
  
   Аналіз стану аварійності показує, що нові норми законодавства та відповідна організація роботи підрозділів ДАІ з його виконання стали головними чинниками зниження рівня аварійності на автодорогах України. Від початку цього року вдалося зберегти життя 1384 громадян та попередити травмування майже 9 тис. учасників дорожнього руху.
   При цьому, якщо у 2007 році щодобово на автошляхах держави в середньому гинуло 26 осіб, то у 2008 році цей показник знизився до 21 особи, а в першому півріччі 2009 року він становив 12 загиблих на добу.
   З початку цього року задокументовано більш як 3,4 млн. порушень Правил дорожнього руху. При цьому на порушників ПДР накладено штрафів на загальну суму 769,9 млн. грн., з яких (станом на 30.06.2009) у добровільному порядку сплачено майже 53 %.
   Водночас основною формою профілактики аварійності залишається нагляд за дорожнім рухом та своєчасне виявлення і попередження порушень Правил дорожнього руху його учасниками. При цьому велику роль у підвищенні ефективності нагляду за дорожнім рухом, а також унеможливлення як отримання, так і давання хабарів, відіграє застосування сучасних технічних засобів, у тому числі радіолокаційних відеозаписуючих вимірювачів швидкості "ВИЗИР".
   З ініціативи Донецької обласної прокуратури науковими спеціалістами Державного підприємства "Донецькій науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" проведено додаткову перевірку радіолокаційного видеозаписуючого вимірювача швидкості "ВИЗИР", яким користуються у своїй службовій діяльності співробітники Державтоінспекції. Висновок науковців - вимірювач швидкості радіолокаційний відеозаписуючий "ВИЗИР" відповідає технічним умовам і може використовуватися в подальшій службовій діяльності.
   Саме з метою вдосконалення роботи підрозділів Державтоінспекції з профілактики правопорушень із застосуванням засобів фото- і кінозйомки, відеозапису та підвищення ефективності нагляду за дорожнім рухом 21 травня п.р. МВС України видано відповідне розпорядження, яким передбачено, що інспектори ДПС здійснюють контроль за дотриманням водіями ПДР з використанням засобів фото- і кінозйомки, відеозапису виключно у форменому одязі, з нагрудним знаком та на службовому автомототранспорті. Крім того, заборонено нести службу в місцях, закритих для візуального сприймання учасникам дорожнього руху (об'єкти дорожнього сервісу, зелені насадження тощо).
   На виконання вимог розпорядження Департаментом ДАІ МВС України створено п'ять мобільних груп, які здійснюють відповідні перевірки по всій території України. На даний час виявлено факти несення служби працівниками ДАІ на приватному автомобілі (Кіровоградська, луганська область), несення служби без нагрудного знака працівника ДАІ (Волинська, Івано-Франківська, Кіровоградська область). За виявленими фактами проводяться службові розслідування.
   Також з метою виявлення та припинення зловживань працівників Державної автомобільної інспекції під час здійснення покладених на них функцій у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху мобільними групами з контролю за несенням служби нарядів ДПС виявлено 105 фактів поборів та здирництва працівниками Державтоінспекції за звільнення порушників ПДР від відповідальності. Одночасно задокументовано майже дві з половиною тисячі фактів спроби дачі учасниками дорожнього руху хабара працівникам ДАІ.    Від початку поточного року державний технічний огляд колісних транспортних засобів проводиться за новим порядком, який передбачає залучення до перевірки технічного стану транспортних засобів під час техогляду спеціально уповноваженими суб'єктами господарювання. Впродовж 2009 року в цілому по Україні державний технічний огляд пройшло 720 тис. транспортних засобів, або 14 % від їх загальної кількості, що підлягає техогляду у цьому році. Порівняно з цим же періодом 2008 року, це менше у 2,7 рази (або на 1,2 млн. одиниць). Як наслідок, надходження до Держбюджету коштів від сплати податку з власників транспортних засобів значно зменшилися.
   Однією з причин такого становища є повільні темпи формування в ряді регіонів мережі суб'єктів господарювання, уповноважених на перевірку технічного стану колісних транспортних засобів під час державного технічного огляду. Тому за пропозицією Міністерства фінансів України МВС розроблено та завершується узгодження проекту постанови Уряду, яким передбачено тимчасово до 1 липня 2010 року, за відсутності на адміністративній території районів уповноважених суб'єктів господарювання, здійснювати перевірку технічного стану транспортних засобів під час техогляду на пунктах технічного контролю Державтоінспекції, як це було до запровадження нового порядку проведення техогляду Сергій Коломієць також проаналізував стан законодавства з гарантування безпеки дорожнього руху. Упродовж першого півріччя поточного року Верховною Радою України розглянуто три законопроекти щодо гарантування безпеки дорожнього руху.
   Департаментом ДАІ було розроблено проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження нарахування штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". Під час підготовки враховано досвід інших країн, таких як Німеччина, Франція, Австрія, Італія, Туреччина, Ізраїль, Польща, Румунія тощо. При цьому, слід звернути увагу на те, що запропонованими змінами підвищувалася не грошова чи каральна відповідальність, а профілактична, оскільки законопроектом передбачалося у разі фіксації систематичних правопорушень підтвердження порушником знань Правил дорожнього руху. Разом з тим, зважаючи на політичну та економічну ситуацію в країні, Верховна Рада України не підтримала в першому читанні вказаний законопроект.
   Запропонованим народним депутатом України Гриценком А.С. проектом Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо скасування державного технічного огляду транспортних засобів" фактично пропонувалося зруйнувати діючу систему державного контролю за технічним станом транспортних засобів та їх власниками. Верховна Рада України не підтримала проект цього закону.
   Також до таких законопроектів, що не були підтримані Верховною Радою України, можна віднести проект Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо розмірів штрафів за дорожньо-транспортні порушення)", внесений народними депутатами України Симоненко П.М. та Кравченко М. В.
   Для посилення "прозорості" діяльності Державтоінспекції, викорінення негативних явищ в діяльності окремих її підрозділів, а також з метою налагодженні партнерських стосунків з усіма учасниками дорожнього руху, Департамент ДАІ МВС України започатковує акцію "Не будь байдужим!". У разі довготривалого очікування в чергах або випадків грубого та нетактовного ставлення працівників ДАІ відвідувачі можуть надіслати смс за номером 7660. У відповідному центрі буде здійснюватися аналіз смс, що надійшли, й вживатимуться заходи реагування до керівників підрозділів. Акцію буде апробовано в усіх підрозділах Державтоінспекції міста Києва, у тому числі реєстраційно-екзаменаційних та діагностичних станціях ДАІ. Надалі планується розповсюдити її по Україні.

2 липня 2009 року

Департамент ДАІ МВС України

Всі новини (1949665 хітів)>>>>>



Комментарии:

Для добавления комментария к статье " Департамент ДАІ МВС України започатковує акцію “Не будь байдужим!” : Новини" Вы должны быть зарегистрированным пользователем. Для регистрации перейдите сюда >>>

Если Вы уже зарегистрированный пользователь просто авторизируйтесь при помощи формы:

E-mail

Пароль